Uitgebreid zoeken

Steigerhouten meubels

Uw nieuwe woning is opgeleverd en u wilt uw tuin of interieur gaan inrichten dan wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van steigerhout want landelijk wonen begint met steigerhouten meubels voor binnen en voor buiten. U hebt de keuze uit standaard modellen of maat werk. U geeft een tekening en wij maken het in onze fabriek. Met een ruime ervaring in het maken van steigerhouten meubels kunnen wij iedere opdracht aan. Ons assortiment bestaat uit, lounge banken, tafels, stoelen, banken, tuinmeubelen, bedden, kinderbedden en alles waar u ons een opdracht voor geeft. Ook voor het inrichten van horeca gelegenheden winkels en projectinrichtingen leveren wij maatwerk.

Wat is steigerhout?

De houtsoort

De planken zijn van Lariks, een soort Grenen, dit is zeer flexibel en heeft een dikte van 3 a 3,2 cm. Lariks komt voor in heel Noord-Europa, Noord Azië, Japan en het Noord-Amerikaanse continent.

Deze houtsoort heeft veel weg van grenen maar is iets donkerder maar dan met een dun laagje stof erop. Lariks is echter aanmerkelijk harder, zwaarder, duurzamer en sterker. Lariks is een prima vervanger voor vele tropische houtsoorten. Door het gebruik van Lariks spaart men de tropische bossen. In gevelbetimmeringen wordt Lariks vaak gebruikt ter vervanging van het op dit moment veel duurdere Red Ceder een duurzame Amerikaanse houtsoort.

Oud steigerhout

Om te beginnen heb je twee variaties oud steigerhout en nieuw steigerhout

Steigerhouten planken worden gebruikt op steigers in de bouw, voornamelijk in Nederland. Door het gebruik in de bouw krijgt het hout met de resten van stof en cement en andere bouwstoffen een karakteristieke grijze kleur. Juist deze kleur typeert steigerhouten meubels. Ook zitten er in de planken kleine haarscheurtjes, maar dat geeft nu juist een steigerhout Look.

De planken worden geschuurd zodat er zich geen splinters meer op bevinden echter het schuren gebeurd zo dat hierbij het specifieke en het karakteristieke effect van de plank niet verloren gaat. Oud steigerhout is moeilijk te bewerken omdat planken verschillende diktes hebben. Juist die ongelijkheid is de charme van het product waardoor het een authentieke uitstraling krijgt.

Doordat de planken buiten zijn gebruikt, zijn deze weersbestendig. Door het gebruik van cement en ander stoffen op deze planken heeft het hout een soort natuurlijke impregnatie waardoor de plank mooi van kleur blijft.

Bij buitenmeubelen is het zo dat onbehandeld nieuw hout niet mooi op kleur blijft, in tegenstelling tot oud steigerhout. Hout werkt altijd ook oud steigerhout maar niet zo erg als nieuw steigerhout. Nieuw hout werkt meer kan krom trekken en krimpen. Dit kan bij het maken van binnen meubelen wel eens problemen kan opleveren.

Voor buitengebruik is het uiterst geschikt omdat het hout niet gaat rotten mits het niet gestapeld is. Een bijkomstige eigenschap is dat, als het hout nat geworden is, door een fikse regenbui, het zo weer droog is, in tegenstelling tot veel andere hout soorten.

Nieuw steigerhout is lichter van kleur het zijn verse planken direct van de zagerij. Meubelen van nieuw steigerhout kunnen worden behandeld met een beits of dekkende verf. Nieuw steigerhout is iets ruwer dan oud steigerhout maar kan voor zowel binnen als buiten worden gebruikt.

Onderhoud van steigerhouten tuinmeubels

Steigerhouten tuinmeubels kan men gemakkelijk schoon maken. Een borstel en een vochtige doek zijn vaak al voldoende. Behandeld steigerhout met bijvoorbeeld een white wash of grey wash, dienen minimaal 1x per 2 jaar opnieuw behandeld te worden om een mooi resultaat te behouden.